Inverter szerepe és kiválasztása

Inverter szerepe és kiválasztása

Hogyan válasszunk invertert, avagy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kiválasztásnál ?

Az inverter a hálózatra tápláló napelemes rendszerek egyik legfontosabb eleme. Mi a szerepe és miért nagyon fontos, hogy jól válasszunk? Cikkünkben arról írunk, hogy mik azok a fő szempontok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fő feladata:  hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot a  hálózatnak megfelelő váltakozó árammá alakítsa át.
A mai korszerű inverterek azonban ennél sokkal több feladatot látnak el.
Optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat végeznek, távfelügyeletet és adatgyűjtést biztosítanak, igény esetén pedig még a saját fogyasztók egy részét is vezérelni tudják.
Amennyiben hálózatba visszatápláló napelemes rendszert szeretnénk  kiépíteni, akkor mindenképp olyan inverter beszerelésére van szükség, amelyet elfogad az áramszolgáltató, mivel kizárólag engedélyezett inverter típus  esetében szerelik fel az „ad-vesz” mérőt.

Hatásfok
Minden inverter leírásában megtalálható a százalékban megadott hatásfok érték.
Ez megmutatja, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az adott készülék.
A mérőszám megmutatja ,hogy az átalakítás során mennyi veszteség keletkezik az egyenáramból váltóárammá történő átalakulás során.
A modern inverterek 95% fölötti hatásfokkal működnek, a  legjobbak pedig 97 %-os mutatóval rendelkeznek.

Méretezés
Az inverter teljesítményének megállapításához a beépíteni kívánt napelemek csúcsteljesítményét kell figyelembe venni. Bár az inverterek széles tartományban képesek dolgozni, mégis érdemesebb a leendő rendszernek megfelelő méretet választani, hiszen így érhető el a legmagasabb hatásfok.
Ha túlméretezzük az invertert jelentős veszteségekre kell számítanunk. Amennyiben alulméretezzük, a rendszer bizonyos teljesítmény felett lekorlátoz, ezért nem tudjuk kihasználni a napelem által megtermelt összes energiát.
Általában kisebb rendszerekhez  1 , míg a nagyobbak esetében 3 fázisú invertert szokás beépíteni, de ez attól is függ, hogy a rendelkezésre álló hálózat mekkora maximális áramfelhasználásra van méretezve.

Technológiák
A mai piacon kapható invertereknek két változata létezik, a transzformátoros és a transzformátor nélküli. Itt nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik technológia a jobb, mert mind a kettőnek vannak pozitívumai és negatívumai; egyes gyártók az egyiket, míg mások a másikat preferálják és fejlesztik.

Élettartam
Az inverterek várható élettartalma optimális körülmények között 10-15 év. Ezt elméletben csak az elektronikai alkatrészek befolyásolják, ám találkozhatunk olyan esettel is, amikor a hálózat okozta meghibásodás kényszeríti térdre az eszközt (túlfeszültség, túláram stb).
Szerencsés esetben jelentős meghibásodásra nem kell számítani, de az apróbb javítások is okozhatnak komoly gondot. Figyeljünk oda, hogy a megfelelő védelem legyen beépítve a rendszerünkbe, és ügyeljünk a szellőzés és a hűtőventilátorok szűrőinek karbantartására is (direkt hűtésű készülékeknél).

Garancia
A legtöbb inverter gyártó 5 év garanciát ad a termékére, de léteznek gyártók , akik  10 vagy akár 12 év garanciát is vállalnak.
A garanciaidőket felár ellenében 10, 20 vagy akár 25 évre is meghosszabbíthatjuk.
Ennek kiterjesztését maximum 10 évre érdemes kérni, +5 év garancia megvásárlását megcélozni.
A 15 vagy 20 éves vásárlásnál ugyanis a felár megközelíti az inverter bekerülési költségét, valamint könnyen előfordulhat, hogy ennyi idő elteltével már sokkal fejlettebb lesz a technológia.
Éppen ezért nem érdemes most elköteleződni egyetlen termék mellett.

Kommunikáció
Szinte minden gyártó kínál – vezetékes és vezeték nélküli (Wifi, Bluetooth) – megoldást az inverterek internetre való csatlakoztatásához. Ennek egyik előnye, hogy a termelés évre/hónapra/napra/órára vagy akár percre pontosan visszakövethető. További pozitívuma, hogy egy esetleges leállás vagy meghibásodás esetén a készülék azonnal értesít minket e-mailben vagy SMS-ben.
Amennyiben nem akarjuk az invertert minden nap ellenőrizni, akkor érdemes kommunikációs modullal kérni, hiszen így egy esetleges meghibásodás esetén egyszerűen lerövidíthetjük a termelésből kieső időszakot.

Inverter elhelyezése 
Sok inverterrel kapcsolatos problémát meg lehetne előzni  az alábbiak betartásával:
Az invertereket lehetőség szerint hűvös, száraz, pormentes helyiségben, tehát belső térben célszerű elhelyezni.   

 

A legtöbb inverter IP védettsége lehetővé teszi ugyan a kültéri telepítést is, azonban valószínű, hogy a külső térben jobban érvényesülő időjárási hatások az inverter élettartamának rövidülését eredményezik. Amennyiben mégis külső téri telepítés történik, akkor javasolt az invertereket tetővel védeni a közvetlen napsugárzástól és a csapadéktól.

A napelemes rendszerek megvalósítása során célszerű az egyenáramú vezetékszakaszt minél rövidebbre kialakítani.
A magas feszültségű egyenáram ugyanis ívképződés, így tűzvédelmi szempontból sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a váltóáram.
Ez azt indokolja, hogy az inverter a napelemekhez minél közelebb legyen elhelyezve. Emiatt azonban nem célszerű pl. a padlástérben történő elhelyezést választani, mert az itt fellépő nyári magas hőmérséklet az inverter nem megfelelő hűtését eredményezheti, ami gyakori leszabályozáshoz vezethet, és természetesen az élettartamát is csökkentheti.

A napelemek névleges teljesítménye ideális körülmények esetére van megadva, ezért ez a teljesítmény valós körülmények esetén ritkán fordul elő.
Emiatt választható a napelemeknél kisebb teljesítményű inverter, de ekkor előfordulhat, hogy optimális napsugárzási és hőmérséklet viszonyok esetén a napelemek munkapontja már kiesik az inverter munkatartományából. Ilyenkor pedig az inverter leszabályoz, ami hozamveszteséget eredményezhet. Különösen akkor következhet ez be, ha az inverter hűtése nem megfelelő, mert meleg helyiségben, vagy napsütésnek kitett helyen lett felszerelve.

Ha a maximális hozam elérésé a cél, akkor az invertert inkább célszerű kicsit túlméretezni, főleg akkor, ha a napelemek tájolása és dőlésszöge közel van az ideálishoz.

Későbbi bővítési igény (várható megnövekedett áramigény ) esetén pedig célszerű nagyobb teljesítményű  invertert választani , így a későbbiekben nem kell lecserélni , hanem minden tervezési, engedélyeztetési procedúra nélkül tovább bővíthető a rendszer.

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk az inverter kiválasztásához.

MEGOSZTÁS:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email