Szeretném, ha mindenki a számára megfelelő technológia mellett döntene, ezért összefoglalom az „okos” vagy más néven smart napelem lényegét.

Az okos napelemek

Mikor válassz okos napelemet?

Szeretném, ha mindenki a számára megfelelő technológia mellett döntene, ezért összefoglalom az „okos” vagy más néven smart napelem lényegét.

Smart napelem vagy Solar Edge technológia?

Mi az a smart napelem vagy ez is csak egy porhintés?
A legnagyobb ellensége a napelemes rendszer hatékony termelésének az árnyék.
Sokan nagyon alábecsülik az árnyék jelentőségét – még telepítő cégek közül is -, pedig 10%-os, részleges árnyékolás a napelemeken akár 25-50%-os teljesítménycsökkenést is okozhat – azaz ennyivel kevesebb az évente megtermelhető áram.

Gyakran előfordul, hogy árnyékot vetnek például:

növények, parabola antenna, kémény, környező fák, szomszéd ház magassága, bizonyos egyéb tárgyak. De akár a villanyoszlop is amelynek árnyéka végigmegy a tetőfelületen. Egyetlen villanyoszlop is komoly hozamcsökkenést okozhat.
Az árnyékhatások kiküszöbölésére találták fel a napelem optimalizálókat.
Ez most a legkorszerűbb technológia az árnyékolt felület kiküszöbölésére.

Mi is az a Smart napelem technológia?

A napelemekbe beépített Maxim optimalizáló IC-kel forradalmian új megoldás született a napelemes rendszerek területén.
Ez az úgynevezett magasan integrált teljesítmény szabályzás, ami egyenként optimalizálja a napelemen belüli cellasorokat.
A Maxim technológia az eddigi modul-optimalizálókhoz képest még magasabb energiahozamot képes biztosítani, emellett még további előnyöket is nyújt az első generációs, például a SolarEdge és Tigo féle optimalizálókhoz képest.

A smart napelem előnyei:

  • a lehető legmagasabb energiahozam
  • megbízhatóbb rendszerek
  • egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése
  • magas árnyéktűrés
  • rugalmasabb égtáj elhelyezés
  • kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra

Hagyományos és smart napelemek közötti különbség

A hagyományos napelemek esetében a legnagyobb technikai kötöttséget az jelenti, hogy a napelem paneleket sorba kell kötni.
Az egy sorba kötött napelemeket sztringeknek (string-nek) nevezik.
Azért szükséges sztringeket kialakítani, hogy a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használatos váltóárammá (AC) átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint.
A háztartási méretű inverterek jellemzően egy vagy két ilyen sztringet tudnak kezelni.
A sorba kötés miatt azonban bármelyik, szennyeződés vagy árnyék miatt akadályoztatott napelem visszafogja az egész sztring működését.
Az árnyék által érintett napelem panel ugyanis elkezd melegedni és ezáltal a rendszeren belül nem áramforrásként, hanem ellenállásként kezd viselkedni.
Adott sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, hiszen a rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így az ellenállásként működő napelem az összes többi napelem termelését is lekorlátozza.

A hagyományos napelemek esetében tehát a leggyengébb láncszem határozza meg tehát az egész sztring működését.

Az első generációs teljesítményoptimalizálók, mint például a hazánkban legelterjedtebb SolarEdge vagy az Amerikában piacvezető Tigo panel szinten kezelik a hagyományos, sorba kötött napelem sztringek problémáját.
Ezek sokat javítanak ugyan a hagyományos napelem sztringek leárnyékolásának problémáján, mivel önállóan kezelik a napelemeket és megoldják a napelemenkénti munkapont-keresést, de magán a napelemen belül azonban nem képesek semmilyen pozitív hatást kifejteni.
Minden napelem panelen belül 3 cellasor van. Ha egy napelem panelre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az az érintett cellasor nem termelni fog, hanem fogyasztóvá válik, csakúgy, mint a hozzá tartozó bypass dióda, amin a panel többi cellasorának árama folyik keresztül.

Az egész sztring teljesítménye ugyan nem romlik le, mint a hagyományos panelek esetében, de az érintett cella hozama kiesik a teljes rendszer hozamából.

A ma létező legkiforrottabb megoldást a Maxim Integrated által gyártott optimalizáló chipekkel szerelt Maxim smart napelemek nyújtják.
Ezek a Maxim teljesítmény-optimalizáló chipek technikailag a lehető legmélyebben vannak beintegrálva a napelemekbe, mivel az alábbi ábrán látható módon a panelen belül a bypass diódák helyére kerülnek.

Baloldalon egy első generációs, panelszinten optimalizált napelem, középen a bypass diódával. Jobb oldalon egy Maxim cellasor-optimalizált smart napelem, a Maxim IC kinagyított képével.

Nem csupán a méretkülönbség a Maxim (MX) chip előnye, hanem az abban foglalt vezérlés kifinomultsága is.

A Maxim optimalizálás esetén már nem panelenként, hanem a napelemen belül cellasoronként történik a munkapont keresés!
Egy 10 darab hagyományos panelből álló napelem sztring esetében 1 munkapontról beszélünk.
Egy 10 panelből álló SolarEdge rendszer, a panelenkénti munkapont keresés miatt 10 munkaponttal rendelkezik.
Ezzel szemben egy 10 panelből álló Maxim rendszer a panelen belüli optimalizálás révén 10 x 3, azaz 30 munkapontot kezel!
Ez a napelemes rendszerekben fizikailag elérhető legfinomabb szabályzást adja!

Javaslat:

Amennyiben fix árnyék vetül a tetőfelületre, úgy mindenféleképpen javasolt a fenti optimalizálások egyike. Ragaszkodj hozzá még abban az esetben is, ha a telepítő kolléga nem ajánlja fel ennek lehetőségét (lehet, hogy nem forgalmaz ilyet az ajánlatot adó cég, de akkor kérjél mástól ajánlatot, akár tőlünk )

MEGOSZTÁS:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email