ÚJ GYÁRTÓCSARNOK, OPTIMALIZÁLT ENERGIAFOGYASZTÁSSAL

ÚJ GYÁRTÓCSARNOK, OPTIMALIZÁLT ENERGIAFOGYASZTÁSSAL

A Gépforg 2000 Kft egy két évtizedes múltra visszatekintő, CNC szerszámgépekre alkalmazott korszerű technológiát alkalmazó középvállalkozás.

A cég több autógyárnak, illetve azok beszállítóinak szállít különböző alkatrészeket. A gyártás során szükséges energiát óriási költségekkel tudta csak fedezni a vállalat. A telephelyen felépült új csarnok energetikai terve már úgy készült el, hogy a gépek energiafelhasználását megújuló energia segítségével csökkenteni lehessen.

 

KIHÍVÁS

Mivel a vállalkozás CNC szerszámgépekre alkalmazott korszerű technológiát használ, ezért aztán a villamosenergia felhasználása és így annak költsége is jelentős. Az éves villamosenergia költség megközelítőleg 50 millió forint. Az új csarnok építésekor új gépek üzembeállításával ez a költség tovább növekedett volna

 

MEGOLDÁS

A tulajdonos így aztán úgy döntött, hogy a költségek csökkentése és pályázat sikeressége érdekében napelemes erőművet alkalmaz. Ezzel az új beruházások esetében a megújuló energiák alkalmazásával plusz pontokat, ezáltal jelentős előnyt szerez a megújuló energiát nem alkalmazó pályázókkal szemben. Nem mellékesen a villamosenergia költségei is radikálisan csökkennek, miközben napelemes erőművet alkalmaz.

 

Épület alapterülete: 740 m2
Energetikai megoldás: 17 kWp napelemes rendszer
Megtérülési idő: 4,7 év