ÁLLATFARM, AHOL A MALACOK ÁLLÍTJÁK ELŐ A MELEGVIZET

ÁLLATFARM, AHOL A MALACOK ÁLLÍTJÁK ELŐ A MELEGVIZET

Egy állattenyésztő telepen az állatok rengeteg hőt leadnak minden egyes nap. Ha ezt a hőt képesek leszünk tárolni, akkor a telep működési költsége a korábbi töredékéből megvalósítható.

 

KIHÍVÁS

A gazdaság teljes energetikai rendszerét kellett átalakítanunk. Állattenyésztés esetén – legyen az sertés, csirke vagy tehenészet – például az állatok hőjét hasznosítva a működési költségeket a töredékére lehet  csökkenteni. A sok állat ugyanis rengeteg hőt termel. Azonban ahelyett, hogy a gazdaságok az így keletkezett energiát hasznosítanák, azt drága összegekért vásárolt ventilátorokkal a szabadba fújják ki.

 

MŰSZAKI MEGOLDÁS

A sertés testhőmérséklete 40 C fok. Az általuk leadott hőt egy speciális levegőkazánnal könnyedén elraktározhatjuk. A levegőkazán működése nagyon egyszerű: elvonja a hőt a sertésektől, a hő egy tárolóba kerül, amelynek energiáját aztán a kiszolgáló épületek fűtésére, a nyári napokon a telep hűtésére, vagy éppen meleg víz előállítására hasznosíthatunk.

 

Épületek alapterülete: 400 m2
Energetikai megoldás: 6 db beltéri levegőkazán.
Megtérülési idő: 4 év

 

A párásítás előnyei állattartó telepeken:

  1. Sertéstelepeken a párásítás hatására a kocák tejtermelése jelentősen növekszik, így könnyebben kielégítik a malacok étvágyát.
  2.  Sokkal nagyobb súlya lesz az alomnak, a malacokat hamarabb le lehet választani.
  3. A kocák gyorsabban regenerálódnak és könnyebben lesznek ismét vemhesek.

Jelentős mértékben jobb lesz a kanok szexuális kedve és teljesítőképessége.